Share |

Yksi Mieli

Ymmärtääksesi oman Mielesi sinun on aluksi suunnattava katseesi ajatustesi virran lähteeseen. Nukkuessasi ja työskennellessäsi kysy syvästi itseltäsi: "Mikä on oma Mieleni?" Herätä itsessäsi kiihkeä halu ratkaista tämä kysymys. Tätä kutsutaan "harjoitteluksi", "totuudenhaluksi" tai "oivalluksen janoksi". Juuri tätä tarkoitetaan zazenillä. Zazen on katsomista suoraan omaan Mieleen. (...)

Millainen on se isäntä, joka juuri nyt näkee värejä silmillä ja kuulee ääniä korvilla, joka juuri nyt kohottaa kättä ja liikuttaa jalkoja? Tiedämme, että nämä ovat mielemme toimintoja, mutta kukaan ei tiedä täsmällisesti, miten ne tapahtuvat. Voidaan väittää, että näiden toimintojen takana ei ole mitään olentoa. On kuitenkin ilmeistä, että ne tapahtuvat spontaanisti. Päinvastoin voidaan myös väittää, että ne ovat jonkin olennon toimintoja. Tämä olento on kuitenkin näkymätön. (...)

Istuessasi zazenissä älä halveksi tai seuraa Mieleesi kohoavia ajatuksia. Etsi vain omaa Mieltäsi, näiden ajatusten todellista lähdettä. Sinun on ymmärrettävä, että kaikki tietoisuuteesi ilmestyvä tai silmiesi havaitsema on vain harhaa. Se ei ole mitään pysyvää todellisuutta. Siksi sinun ei pitäisi pelätä tällaisia ilmiöitä tai lumoutua niistä. Bassui Tokusho (k. 1387)

Takaisin

kuva22.jpg